Osa sydämestä taas jää


Vietin viimeisen viikonlopun täällä Granadassa missä muuallakaan, kuin käveleskelemässä vuorilla. Koko viikonlopun aikana tuli yli 40 kilometriä kävelyä. Lauantaina lähdin aamulla 9 aikoihin kävelemään asunnoltani ylöspäin. Tiesin, että kuuma päivä tulossa, joten juotavaa oli kannettava mukana paljon. Kävelin ensin erireittien lähtöpaikalle, jossa oli piirretty kartta reiteille. Ajattelin, että lähden mustan reitin, mikä kiertää Parque Generalifen alueen reunoja myöten. Täällä ei kuitenkaan ole reittejä merkattu hyvin, niin kuin Mijasin vuorilla, joten aika ajoin jouduin kaivamaan GoogleMapsin esille. Pysyin kuitenkin reitillä tosi hyvin. Tämä reitti ei ole kovin suosittu reitti, joten sain kulkea suurimman osan matkastani näkemättä ketään ihmistä.Näin kuitenkin polulla muitakin. Kävelin katse polkuun, kunnes nostin pääni. Se tuli ihan yllättäen mutkan takaa, jähmetyin paikoilleni. Joka kerta kun lähdin vuorille, odotin näkeväni sen. Yhdesti olin nähnyt sen kaukaa, hyvin kaukaa Mijasin vuorilla. Nyt se seisoi n. 15 metrin päässä minusta. Katsoimme toisiamme ja olimme aivan liikkumatta, vuorikauris ja minä. Hetki oli lyhyt, mutta tallensin sen ikuisesti muistoihini. Kauris lähti ja minä jäin. Hetken vielä seisoin paikallani ja jatkoin matkaa. Nyt olen valmis palaamaan kotiin.

Noin kuuden tunnin jälkeen palasin asunnolleni ja otin pienen lepohetken, ennen kuin lähdin kuljeskelemaan kaupungille. Kävin ostamassa kaikki tuliaiset ja muut viemiset valmiiksi. Koko viikonlopun sää oli ihanan lämmin, illallakin vielä yhdeksän aikoihin lämpömittari näytti 28 astetta. Viimeisen viikonlopun kruunasi tietysti Leijonien mestaruus!! Tori juhlat pidin yksin omalla terassilla. Viimeinen viikko koululla meni todella nopeasti. Välillä tunsin haikeutta siitä, että nämä olisivat viimeiset päivät lasten kanssa. Suurimmaksi osaksi nautin kuitenkin ajasta heidän kanssaan. Keskiviikkona päiväkodissa kävi jotain sellaista, mikä sai ajatukseni taas heräämään, toimintatavat haastavassa tilanteessa olivat hyvin erilaiset mihin itse olen tottunut ja oppinut. Kyseessä oli kahden lapsen riitatilanteen selvittäminen, toinen lapsi ei vain kyennyt sanomaan sanaa anteeksi ja antamaan suukkoa poskelle. Tästä syystä häntä rangaistiin ja siirrettiin ”kasvamaan” peruskoulun puolelle.

Jos elämästä puuttuu vanhempien rakkaus, on sen korvaaminen lähes mahdotonta, mutta ei kuitenkaan täysin mahdotonta. Silloin lapsi tarvitsee empatiaa, ymmärrystä ja kärsivällisyyttä. Ihmisen, joka opettaa oikean ja väärän, opettaa rakastamaan. Ihmisen, joka kertoo, että olet tärkeä, arvostettu ja hyvä. Ihmisen, joka kertoo, kun jotain meni väärin, hylkäämättä ja ilman häpeää. Antaa mahdollisuuden korjata ja muuttua, olla kunnioituksen arvoinen. Kertoo rakastavansa, vaikka aina ei onnistuisikaan. Lapsi tarvitsee ihmisen, joka haluaa rakastaa ehdoitta ja kyselemättä. Ihmisen, joka näyttää ja kertoo sen. Jokainen on hyvä, arvostettava ja rakastettava, jos osaa nähdä huonon käytöksen taakse, sen rakennetun muurin toiselle puolelle, neuvoo ja auttaa toimimaan oikein, lempeästi ja johdonmukaisesti.Päiväkodissa kasvatusta pidetään tärkeimpänä asiana elämän rakentamisen kannalta, se on perusta ja pohja elämälle. Olen täysin samaa mieltä siitä, mutta kasvatustavoista en ole kaikista samaa mieltä. Tiukka pitää olla oikealla hetkellä ja johdonmukainen kaikkien lasten kohdalla. Tiukka ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö voisi olla lempeä.  Etenkin jos kyseessä on lapsi, joka on kokenut hylkäämistä ja piittaamattomuutta oman äidin tai isän taholta. Kävimme tämän keskustelun päiväkodissa työntekijän ja johtajan kanssa ja uskon, että se herätti ajatuksia puolin ja toisin.

Torstaina minulla oli sitten viimeinen päivä päiväkodin puolella. Lapset olivat taiteilleet minulle ihania piirustuksia, sain yhden kirjeenkin. Kirje oli 5 vuotiaalta pojalta. Poika ei ollut aluksi antanut minun koskea häneen, hän hymyili minulle, mutta kiersi aina kaukaa. Pojalla oli vaikeuksia käyttäytymisessä ja tunne-elämän hallinnassa, hän oli hyvin vilkas ja energinen. Poika oli usein se, jota käskettiin seisomaan tai siirtymään toiseen ryhmään huonon käytöksensä vuoksi. Viikkojen kuluessa hän kuitenkin päästi minut lähelleen, tuli aina ulkona luokseni ja kertoi minulle paljon juttuja espanjaksi, näytti tehtäviään ja työkirjaansa. Hän otti ison askeleen tullessaan luokseni. Kirje oli lyhyt, mutta sanat tärkeät; Sofia, kun tulet koululle annan sinulle jäähyväissuukon. Rakastan sinua Sofia ja tulen ikävöimään paljon.

Perjantaina minulla oli suunnaton haikeus ja samaan aikaan niin helpottunut olo. Nyt voin taputtaa itseäni olkapäähän ja sanoa, että olet todella rohkea ja hyvä, sinä teit sen! Tulen ikävöimään lapsia ja koulun opettajia, heistä tuli minulle tärkeitä. Olen ihminen, joka kiintyy helposti ja nopeasti ihmisiin, siksi hyvästeleminen ja lähteminen on aina niin vaikeaa.

Lauantaina, kun olin raahannut kaikki tavarat alas kadulle, istahdin puiston penkille. Kyyneleet alkoivat virtaamaan poskille, nyt on aika. Aika laittaa muistot, aarteet ja tavarat laukkuun ja sydämeen. Aika ottaa vastaan, mitä elämällä on seuraavaksi annettavanaan, aika ottaa opitut asiat talteen. Taksissa itku yltyi, miksi samaan aikaan tuntuu niin onnelliselta, helpottuneelta ja surulliselta. Tätä tunnetta on vaikea pukea sanoiksi, se on jotenkin niin isoa ja voimakasta. Sain taksikuskilta empatia hymyjä.Tulin tänne kolme kuukautta sitten jännittyneenä, pelokkaana, mutta ennen kaikkea innokkaana. En tiennyt silloin, mikä minua odottaa. Alkushokin jälkeen rakastuin tähän paikkaan, ihmisiin ja vuoriin. Se otti aikansa, mutta niin kävi. Rakastuin tähän kokemukseen, haasteisiin, onnistumisiin ja kohtaamisiin. Se, miten paljon kasvoin ja kehityin täällä, on varmasti vielä vastassa tulevaisuudessa. Kaikella elämässä on tarkoituksensa.

”Olet aina tervetullut tänne uudestaan ja meille voit tulla yöksi”. Tiedän, että aina voi palata ja tulla käymään, se onkin lohtuni. Mutta tätä kokemusta en enää saa uudestaan, tämä kokemus on muistoissani. Bussiasemalle päästyäni sain ihanan viestin ystävältäni päiväkodista ja itku yltyi. Kyyneleet polttivat silmiäni ja kastelivat kasvoni, istuin puhelin kädessä aseman edustalla olevalla penkillä, vielä 20 minuuttia niin bussini Malagaan lähtee. Nyt en haluaisi lähteä täältä, hyvästeleminen tuntuu niin surulliselta. Kaikki onnen, ikävän, epätoivon ja ilon hetket kiteytyivät yhteen ja purkautuivat itkuna ulos. Näytin varmaan lohduttomalta ulkopuolisten silmin, vaikka itseasiassa minulla oli asiat todella hyvin.


Kommentit