Jokainen vahva omana itsenään


Sateinen on viikko ollut täällä Fuengirolassa, onneksi otin kuntosalikortin, niin pääsee urheilemaan kuitenkin. En yhtään jaksaisi olla vaan sisällä. Vaikka pelkkä sade ei olisikaan kauhean iso este ulkoilulle mutta kova tuuli, sen kanssa alkaa jo tuntua luissa ja ytimissä, että ulos ei tee mieli mennä. Kyllä se aurinko on taas tulossa, pysytään toiveikkaana.

Olemme koulussa tehneet lasten kanssa vahvuuspuuta. Suunnittelimme Johannan ja Iiriksen kanssa toimintakokonaisuuden luonteen vahvuuksiin liittyen. Pääosin se oli tyttöjen projektiin liittyvä osakokonaisuus, mutta ajattelin että saan siitä itsellenikin paljon opintoihini liittyen ja voin hyödyntää raportissani. Aluksi katsoimme yhdessä videon youtubesta, jossa tuli esille erilaisia luonteen vahvuuksia. Sen jälkeen mietimme mitä vahvuus käsitteenä tarkoittaa ja mitä eri luonteen vahvuudet tarkoittavat, koska käsite oli etenkin pienille lapsille vaikea ja uusi.




Keskustelun jälkeen lapset piirsivät paperille oman käden ja miettivät viisi vahvuutta itselleen, jotka he kirjoittivat paperille. Huomasin, että pienempien lasten oli helpompi tunnustaa omia vahvuuksia, mutta heille se oli käsitteenä vaikea ja helpompi heidän oli miettiä esim. harrastusten kautta vahvuuksia, missä on hyvä, jalkapallossa, voimistelussa jne. Mutta pysyimme kuitenkin luonteen vahvuuksissa ja olimme apuna nimeämässä erilaisia vahvuuksia. Isompien oppilaiden oli taas vaikeampi tunnustaa omia vahvuuksia, ns. keksiä niitä, he kyllä tiesivät mistä on kyse. Teini-ikäisillä voi olla ”noloa” tunnustaa omia vahvuuksia tai joku oppilas ei osannut löytää niitä itsestään. Jokaisen olisi hyvä välillä pysähtyä miettimään omia luonteen vahvuuksia ja miettiä, miten ne kantavat elämässä eteenpäin. Koska jokaisesta löytyy varmasti enemmänkin kuin viisi luonteen vahvuutta.




Tässä projektissa parasta oli, kun oppilaat miettivät oikeasti niitä asioita, missä olen hyvä. Ja sellainenkin oppilas joka ei aluksi nähnyt itsessään mitään hyvää, oivalsi lopulta ne kaikki viisi luonteen vahvuutta itsessään. Pienet lapset ovat niin ihania, kun he ovat aitoja ja rehellisiä omista vahvuuksistaan ja uskaltavat tuoda ne esille, ”mää oon aika huumorintajuinen, auttavainen, myötätuntoinen, reilu jne.”

Toisena päivänä mietimme isompien oppilaiden puolella puun runkoon kotikoulun vahvuuksia, jaoimme porukan pienempiin ryhmiin. Aluksi tuntui, että heidän oli vaikea lähteä miettimään niitä, mutta kun alkuun päästiin tuli koulun vahvuuksia hyvin esille, mm. osallisuus=saa itse päättää mitä opiskelee päivän aikana, tasapuolinen, tänne on helppo tulla uutena, kannustava, rauhallinen ilmapiiri jne. Tein vielä kolmen pienemmän lapsen kanssa, jotka eivät ensimmäisellä kerralla olleet mukana, heidän vahvuuskädet puuhun. Pien ryhmässä oli vielä helpompi päästä syvemmälle miettimään vahvuuksia ja niiden merkitystä.

Koulussa aloitti nyt maanantaina kolme uutta harjoittelijaa, joten nyt meitä on siellä yhteensä seitsemän harjoittelijaa muutaman viikon ajan. Nyt pääsee ainakin kunnolla auttamaan lapsia yksilöllisesti. Olen nyt ollut tämän viikon isompien oppilaiden puolella. Oppilaat ovat päässeet vähän haastamaan minua matikassa, ruotsissa ja muissa aineissa. Vähän tunnen painetta opettaa matematiikkaa isommille, mutta yllättävän nopeasti prosenttilaskujen kaavat yms. tulevat mieleen (matematiikka on ollut minun lemppari aine). Ihanaa päästä myös vähän lähemmäs isompien oppilaidenkin koulupäivää, ja tutustumaan heihin paremmin, kun olen pienempien puolella ollut tähän asti. Isompiin kuuluu siis 5-luokkalaisista 9-luokkalaisiin. Olen kyllä tykännyt olla isompienkin kanssa ja ihanaa kuulla, että minua odotetaan jo pienten puolellekin takaisin.

Olin viikonloppuna taas Jääskeläisillä yötä. Tarkoituksena oli lähteä lauantaina vuorille, mutta sille päivälle oli luvattu sadetta niin paljon niin siirsimme sen sunnuntaille. Lähdimme sitten lauantaina Johannan kanssa Malagassa käymään, sinne tuli myös Johanna kaksi kaveria, jotka ovat Oulusta käymässä täällä.





Sunnuntaina lähdimme sitten Eijan ja Johannan kanssa vuorille. Vaelsimme Mijasista Benalmádenaan ja matkaa retkelle tuli n. 20 km ja aikaa kului meillä vähäiset 8 tuntia. Pysähtelimme kuvia ottamaan ja pidimme evästaukoja usein, emme siis kiiruhtaneet yhtään. Reitti oli vauhdista huolimatta rankka, nousuja ja laskuja paljon, mutta maisemat olivat taas todella uskomattomia, että voimien hiipumista ei huomannut vasta kuin illalla sänkyyn kaatuessa. Voisin melkein väittää, että maisemia ja vuoria ylemmäs nousee ihana, huippu, tsemppaava, naurava ja keskusteleva vaeltaja porukka, eihän sellaisessa seurassa huomaa, kuinka pitkästi olemme kulkeneet. Vaikka välillä päämäärä näytti olevan kaukana ja ”päätevuoremme” ei vain tuntunut tulevan lähemmäs ollenkaan, perille päästyämme katsoimme taakse päin ”vau, tuoltako me oikeasti olemme lähteneet!”. Se vuorilla kulkiessa on siistiä, kun on korkealla niin näkee sinne, mistä on lähdetty. Reittimme päätyi Monte Calamorro-vuorelle, josta laskeuduimme kondoli-hissillä alas Benalmádenaan. Vähän meinasi sydän lyödä pari ylimääräistä lyöntiä ja itku kuristaa kurkussa, kun astuin pieneen hissikoppiin, mietin siinä, että tähän ihmisten rakentamaan hökötykseen on nyt luotettava, jos täältä nyt tiputaan niin on sitten tarkoitettu. Mutta alas päästiin, eikä hissi matka ollut ollenkaan niin paha kuin pelkäsin.






Kävimme sitten syömässä Benalmádenassa ja lähdimme siitä junalla Jääskeläisille. Nyt kun olen käveleskellyt täällä alhaalla ja katsellut vuorille päin, olen ajatellut, että oikeasti oltiin me aika naisia, kun tommoinen matka kuljettiin, ja kulkisin sen uudestaankin. Ei paljon Tampereen Mustavuori tunnu näiden vuorien jälkeen missään :D.



          Aurinkoista kevättä ja muistakaa miettiä omia luonteen vahvuuksia välillä<3


Kommentit