Meidän kaikkien meret


Nyt alkaa Costa del sol olemaan oikeasti sanansa mittainen aurinkoranta. Aurinko on paistellut jo useampana päivänä hyvinkin lämpimästi. Ei paljon ole nyt tarvinnut hetki sitten ostamaani kevyttoppatakkia. Ja nyt on kuulemma paljon meduusoja täällä rannoilla. En itse ole nähnyt vielä yhtään, mutta oppilaat löysivät rannalta yhden, niihin ei kannata mennä koskemaan, voi tehdä kipeää. Kävelin tänään töistä kotia rantaa pitkin ja kahlailin meressä, yhtäkkiä tuli tunne, että meduusoja on joka puolella, eikä kahlaaminen tuntunut enään niin rentouttavalta. Vaikka en siis oikeasti nähnyt yhtäkään meduusaa koko matkalla. 



 
Toteutettiin koululla parin muun opiskelijan kanssa projekti liittyen muovijätteisiin ja jätepyörteisiin merissä. Se oli yhden oppilaan opintosuunnitelma kokonaisuudessa osa tavoitteena ja ajateltiin sen olevan kaikille oppilaille hyödyllinen. Nyt on paljon uutisoitu muovijätteen määrästä valtamerissä, kuinka paljon sitä on ja miten se on niin vaikeaa saada pois. Keskustelimme lasten kanssa muovijätteen vaikutuksesta vesistöihin, eläimiin, luontoon ja meihin ihmisiin. On jopa ennustettu, että tätä menoa merissä on enemmän muovia kuin kaloja vuoteen 2050 mennessä. Ja nyt Tyynellä valtamerellä oleva suurin jätepyörre on 5 KERTAA Suomen kokoinen, siinä on arvoitu olevan jopa 80 000 tonnia muovijätettä. Kuulostaa aivan hirveältä. Joten ehkäistäkseen ennusteita, meidän ihmisten on tehtävä asialle jotakin, yhdessä.


Etenkin nyt täällä Espanjassa, kun juon vain pullovettä, muovipulloja kertyy ihan hirveästi. Olen ne aina kuskannut muovinkeräyspisteille, mutta kuulin nyt, että osa niistä päätyy silti samaan kuoppaan kaikkien roskien kanssa. Joten se siitä kierrätyksestä. Täällä on paljon erilaisia kierrätyspisteitä, mutta silti miksi ne päätyvät samaan paikkaan kaikki, en ymmärrä?! Suomessa pulloissa on pantti, mikä motivoi ihmisiä viemään ne pullonkeräysautomaatin kautta kierrätykseen ja sitä kautta uusiokäyttöön.


 
Suurimpia syypäitä merten muovittumiseen ovat kaatopaikat merten ja jokien läheisyydessä, teollisuus, jätevedet ja turistit. Paljon saataisiin aikaan jo sillä, jos rannikkovaltioiden jätehuolto pantaisiin kuntoon. Luin tämän ylen uutisista ja mietin vain, että miksi jätehuoltoa ei laiteta kuntoon. En tiedä mitä kaikkea se vaatii ja kuinka paljon rahaa ja toivon, että joku viisas ihminen tekee jo asialle jotakin. Ja onneksi asiasta on herätty puhumaan ja uutisoimaan, lisätään näin ihmisten tietoisuutta asiasta, ehkä siihen pystytään sitten myös vaikuttamaan.

No aloitettiin sitten vaikuttaminen koululla. Meillä oli piste työskentelyä neljällä pisteellä. Yhdellä pisteellä demostroitiin öljy onnettomuus ja lapset pääsivät näkemään mitä öljy tekee esim. linnuille ja kuinka vaikeaa se on poistaa vedestä. Toisella pisteellä tutustuttiin kierrättämiseen ja samalla keskusteltiin kierrätyksen tärkeydestä. Kolmannella pisteellä lapset pääsivät tekemään KAHOOT kyselyä, johon jokainen ryhmä keksi 3 kysymystä liittyen jätepyörteisiin ja muovijätteeseen, tämä kysely tehdään jossakin välissä, kun sopiva hetki tulee. Kolmannella pisteellä oppilaat askartelivat taideteoksen muovijätteen innoittamana. Päivä oli todella mukava ja oppilaat tykkäsivät kyllä paljon heidän puheiden perusteella. Ja toivottavasti edes yksi oppilas miettii tulevaisuudessa muovin kierrättämistä ja sen käytön vähentämistä, silloin olemme päässeet tavoitteeseen.



Mietin yksi päivä, kun en ollut hetkeen blogiin kirjoitellut mitään, onko minulla mitään kirjoitettavaa, ihan tavallista arkea täällä eletään. Ensi viikonloppuna lähden Barcelonaan muutaman päivän lomalle ja iki-ihana Laura saapuu sinne Suomesta. Odotan reissua aivan todella paljon ja kirjoitan siitä sitten tänne blogiin. Ja meillä muuten on ollut kissa hoidossa täällä kämpällä, joka on valvottanut meitä öisin. Onneksi se pääsee takaisin omaan kotiin kohta ja me saadaan rauhalliset yö unet takaisin. Mutta täällä on kesä, joten pärjää vähän lyhyemmilläkin yöunilla :). 



Kommentit