Lähihoitaja lähellä hoitajana


Olen tässä viime aikoina miettinyt lähihoitajan ammattia, sen näkyvyyttä, arvostettavuutta, tärkeyttä ja lempeyttä. Olen usein kuullut sanottavan lähihoitajasta vaan lähihoitaja, perseen pyyhkijä, kakkakuski jne. Olen itsekin sortunut heittämään tutkinnostani vitsiä. Mutta oikeasti arvostan ja olen aina arvostanut. Siksi ajattelin vielä kirjoittaa blogiini yhden tekstin. 

Tykkään työstäni kehitysvammaisten asumisyksikössä aivan valtavasti. En lähtenyt jatkokoulutukseen sen takia, että haluan olla korkeammin koulutettu tai kyllästynyt työhöni. Vaan siksi, että pystyisin mahdollisesti vaikuttamaan enemmän nykyiseen työhöni, antamaan itsestäni lisää, oppimaan enemmän ja uutta sekä kehittymään ja kasvamaan ihmisenä

Toiminko tällä hetkellä kakkakuskina, vaipan vaihtajana,  jne… Kyllä teen sitä, mutta myös paljon muutakin yhtä tärkeää. Esimerkiksi istun vuoteen vierellä, pidän kädestä, laulan tai kuuntelen vain musiikkia, juttelen, nauran, käyn kaupassa, petaan sänkyjä, annan ruokaa, täytän kelan papereita, soitan puhelimella, teen näitä kaikkia yhdessä asukkaiden kanssa. En joudu juuri mitään tekemään yksin tai työkaverin kanssa kaksin, vaan saamme yleensä seuraa asukkaista ja teemme yhdessä.



Nyt viime kuukausina olen miettinyt lähihoitajan avun tarvetta meidän kaikkien elämässä, voiko olla niin, että joku ei tarvitsisi ikinä lähihoitajan apua. Olen saanut istua lähi aikoina asukkaan kuolinvuoteen vierellä, saattelemassa viimeiselle matkalle. Olen saanut luoda turvallisia ja hyviä viimeisiä päiviä yhdessä työkavereitteni ja omaisten kanssa. Voiko enää tärkeämpää työtä tehdä, voiko enää lähemmäs päästä, kuin olla kuolinvuoteen äärellä, pitää kädestä kiinni, toivottaa hyvää matkaa ja olla vierellä. Mielestäni kenenkään ei tarvitse, jos itse ei halua, lähteä täältä maan päältä yksin. Kuka istuu vierellä hoitokodeissa, jos omaiset eivät pysty tai niitä ei ole. Siellä ei istu lääkäri, toimitusjohtaja, presidentti tai kukaan muu, vaan lähihoitaja. En tarkoita sitä, ettenkö arvostaisi kaikkia ammatteja, kaikkia meitä tarvitaan. Mutta haluan nostaa lähihoitajan arvostusta myös muiden silmissä. Tiedän, että tästä asiasta on paljon kirjoitettu, mielestäni ei kuitenkaan liikaa, koska kuulen vielä vähättelyä.

Istuessani kuolinvuoteen vierellä, kyyneleet virtasivat poskilleni tämän tästä, kyyneleet tulivat milloin ikävän tunteesta, milloin tilanteen hauraudesta ja kauneudesta, herkkyydestä. Haluan saada omalla läsnäolollani asukkaalle mahdollisimman hyvän ja turvallisen olon. Kaikki on hyvin, myös viimeisinä päivinä. Vaikka työ tuntui siinä raskaalta, en vaihtaisi sitä mihinkään, sainhan olla osana tekemässä tärkeää työtä myös elämänkaaren viimeisinä hetkinä. Meillä on mahdollisuus omalla työpaikallani yhden hoitajan istua koko ajan saattohoidossa olevan asukkaan vieressä. Ja sen mahdollisuuden antaa meille me itse. Työporukka, jolla on samanlainen etiikka, jokaiselle on yhtä tärkeää se, että siellä on joku vierellä ja se mahdollistettiin. Istuimme siellä vuorotellen ja tiesin myös vapaa-aikanani, että siellä on aina välittäviä ihmisiä vierellä. 



Työssäni en ole pelkästään asukasta varten, vaan myös omaista, äitiä, isää, siskoa, veljeä tai muuta sukulaista ja ystävää varten. Myös saattohoidossa olevan asukkaan omaisen tukena, juttelemassa, kuuntelemassa ja muistelemassa tai vaan olemalla vieressä hiljaa, kun ei löydy sanoja, kun pelkkä läsnäolo riittää. Asumisyksikössä asukkaista muodostuu tietynlainen perhe keskenään, me hoitajat kuulumme siihen perheeseen myös, heistä tulee tärkeitä toisilleen ja hoitajille, myös asukkaan oma perhe kuuluu tähän isoon perheeseen. Välillä istuimme kuolin vuoteen vierellä toisen asukastoverin kanssa yhdessä, juttelimme elämästä ja kuolemasta, surusta ja ilosta. Tilanne oli hyvin luonnollinen ja asukastoverin pois meno tuntui kauniilta sekä se tuntui olevan rakkautta täynnä, sen ymmärtäminen on helpompaa.

Meistä jokainen saattaa tarvita lähihoitajan apua jossain vaiheessa elämää, lapsena, nuorena, aikuisena tai vanhuksena. Lähihoitaja on potilasta, asiakasta ja asukasta lähimpänä. Hoitaja on usein se, joka pitää kädestä kiinni vaikealla hetkellä, on silloin saavutettavissa ensimmäisenä, tuntee asukkaan hyvin. Ainakin näin pitäisi olla. Jos itse et ole hoidettavana, saattaa sinun läheisesi olla, jolloin hoitaja on myös sinunkin vierellä kulkija. Kun kuulet jonkun olevan lähihoitaja, arvosta hänen tutkintoaan ja työtään. En arvannut itse valmistuttuani, kuinka tärkeään ammattiin valmistuin. Olen saanut tutkintoni myötä tutustua mahtaviin ihmisiin, tehdä työtä heidän kanssaa, elää arkea heidän kanssaan, oppia itsestä joka päivä uutta. Nyt tiedän kuinka arvokasta se on ja haluan sinunkin tietävän.

Kun itse makaat sängyssä sairaalassa, asumisyksikössä tai palvelutalossa, eikä kukaan kerkeä istua vierelläsi, kuunnella tai koskettaa. Kuinka tärkeää siinä hetkessä olisi, että joku tulisi kysymään haluatko seuraa, istuisi vierelle. Se kävijä voi olla lähihoitaja<3




JOS EI OLE ANTAA MITÄÄN KONKREETTISTA,
VOI ANTAA AIKAANSA,
PIENEN HETKEN KOHTAAMISELLE,
JOSSA TOINEN TULEE NÄKYVÄKSI
- HIDASTA ELÄMÄÄ


Kommentit